Mulţi dintre noi conducem zilnic pe şoşelele şi coclaurile scumpei noastre ţări şi nu ştim la ce riscuri ne expunem. Riscurile pot apărea fie în urma unor neatenţii, mai mici sau mai mari, din partea noastră, fie ca urmare a greşelilor efectuate de ceilalţi participanţi la trafic, fie ca urmare a stării carosabilului pe care ne deplasăm.
Pentru a preîntâmpina efectele negative ale riscurilor cu care ne confruntăm este foarte important să avem o asigurare obligatorie RCA şi facultativă CASCO.
De altfel, art. 48 din Legea 136/1995 prevede că „Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta”.
De ce este important să avem o poliţă RCA valabilă
În primul rând legislaţia în vigoare, mai exact art. 76 din OUG 195/2002 prevede că „vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii”.
În caz contrar, cu ocazia depistării în trafic, agenţii poliţiei rutiere dispun măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, eliberând dovadă fără drept de circulaţie. Mai mult, dacă deţinătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, după 30 de zile de la data aplicării măsurii prevăzute mai sus, poliţia rutieră dispune radierea din evidenţă a vehiculului.
În al doilea rând, importanţa existenţei unei aigurări valabile este determinantă în cazul producerii unui eveniment rutier.
Pe lângă daunele materiale produse în urma unui accident, asigurarea RCA acoperă chiar şi daunele morale.
Mai nou în practica instanţelor bihorene, despăgubirile morale acordate de către instanţe sunt destul semnificative, fie că vorbim de vătămări corporale, fie de accidente soldate cu decesul unor persoane. Spre ex. pentru o zi de spitalizare cuantumul daunelor morale poate atinge suma de 1.000 lei, iar pentru o zi de îngrijire medicală 100-200 lei.
Mult mai spinoasă este problemă daunelor morale acordate ca urmare a decesului unei persoane, când se au în vedere mai multe aspecte: vârsta persoanei decedate, împrejurările în care a survenit accidentul, culpa exclusivă a făptuitorului sau existenţa unei culpe concurente a victimei, gradul de rudenie sau relaţia de afectivitate a persoanei care se constituie parte civilă cu defunctul etc. Aici daunele pot varia între 30.000-300.000 lei şi chiar poate fi stipulată o rentă temporară sau viageră pentru părţile civile.
Obligaţiile asiguratului
Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA, în scris, cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs şi să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum şi la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul află despre acest lucru;
d) informaţiile înscrise în poliţa de asigurare RCA au suferit modificări intervenite în timpul valabilităţii asigurării.
Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia.
Despăgubirea
Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele prejudiciate depun o cerere de despăgubire la asigurătorul RCA cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanţa de despăgubiri, la Asociaţia “Fondul de protecţie a victimelor străzii” ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
Depunerea cererii de despăgubire cu privire la producerea evenimentului asigurat prin poliţa de asigurare RCA reprezintă avizare de daună şi obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părţii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea cererii de despăgubire şi să soluţioneze cererea de despăgubire în termenul legal.
În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat
a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând o ofertă de despăgubire justificată, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie să notifice părţii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termen de 3 luni sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plăteşte de asigurător, se aplică o penalizare de 0,2%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.
Drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienţi forţaţi.
Excluderi de la acordarea despăgubirilor şi situaţiile de regres
Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA, mai puţin în următoarele situaţii:
1. cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs:
a) într-un caz de forţă majoră;
b) din culpa exclusivă a persoanei prejudiciate;
c) din culpa exclusivă a unei terţe persoane
2. prejudiciile suferite de conducătorul vehiculului răspunzător de producerea accidentului;
3. următoarele situaţii:
a) prejudiciile au fost produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, dacă au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat în proprietatea sau utilizat de aceeaşi persoană fizică sau juridică şi care este condus de un prepus al aceleiaşi persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoana fizică sau persoana juridică;
b) bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor;
c) bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna;
4. prejudiciile cauzate în situaţiile în care nu se face dovada valabilităţii la data accidentului a asigurării obligatorii RCA sau asigurătorul RCA nu are răspundere;
5. partea din prejudiciu care depăşeşte limitele de despăgubire stabilite prin poliţa de asigurare RCA, produs în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea prejudiciului;
6. amenzile de orice fel şi cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului;
7. cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluţionat şi latura civilă;
8. sumele pe care conducătorul vehiculului răspunzător de producerea prejudiciului este obligat să le plătească proprietarului sau utilizatorului care i-a încredinţat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea acestui vehicul;
9. prejudiciile produse bunurilor transportate, dacă între proprietarul sau utilizatorul vehiculului care a produs accidentul ori conducătorul auto răspunzător şi persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului
10. prejudiciile produse persoanelor sau bunurilor aflate în vehiculul cu care s-a produs accidentul, dacă asigurătorul poate dovedi că persoanele prejudiciate ştiau că vehiculul respectiv era furat;
11. prejudiciile produse de dispozitivele sau de instalaţiile montate pe vehicule, atunci când acestea sunt utilizate ca utilaje ori instalaţii de lucru;
12. prejudiciile produse prin accidente survenite în timpul operaţiunilor de încărcare şi de descărcare, acestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;
13. prejudiciile produse ca urmare a transportului de produse periculoase: radioactive, ionizante, inflamabile, explozive, corozive, combustibile, care au determinat sau au agravat producerea prejudiciului;
14. prejudiciile cauzate prin utilizarea unui vehicul în timpul unui atac terorist sau război, dacă evenimentul are directă legătură cu respectivul atac sau război;
15. pretenţiile ca urmare a diminuării valorii bunurilor după reparaţie.
Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
Aspectele legate de consecintele unui proces penal în cazul producerii unui accident rutier soldat cu moartea sau ranirea unei/mai multor persoane (constituirea dosarului penal, urmărirea penală şi faza de judecată) vi le voi prezenta în următorul material.
Despre autor
Cabinetul Individual de avocat "INĂŞEL ALIN” are biroul principal de lucru in Oradea, str. G. Enescu nr.5, cam.4, jud. Bihor, si va ofera servicii juridice de cea mai inalta calitate, bazate pe onestitate, respect fata de clienti si confidentialitate. Cabinetul nostru raspunde cu promptitudine, seriozitate, rapiditate si profesionalism tuturor cerintelor Clientilor sai, fiecare client bucurandu-se de un tratament deosebit Avocatul titular al Cabinetului, av. ALIN INASEL, are o vasta experienta in dreptul PENAL şi CIVIL precum si specializare (masterat) în DREPT PUBLIC SI COMUNITAR . Cabinetul nostru oferă servicii in domeniul dreptului Civil, drept Penal, dreptul Familiei, drept Comercial, drept Comunitar, drept Administrativ si fiscal, dreptul Asigurărilor, dreptul Muncii, prin: -consultaţii juridice - asistare si reprezentare in fata instantelor judecatoresti si a organelor de urmarire penala - redactare acte/contracte civile si comerciale - redactare cereri de chemare in judecata pentru recuperare taxa pe poluare - opinii juridice