Accidente rutiere soldate cu vatamari corporale sau decese

Posted by:

Viteza prea mare, neatentia si imprudenta la volan, oboseala sau agresivitatea in trafic sunt doar cateva dintre cauzele accidentelor rutiere care se petrec zilnic pe sosele din Romania. Va voi prezenta cateva informatii generale cu privire la urmarile unui accident de circulatie soldat cu victime omenesti.

Cadrul general

In cazul producerii unui accident de circulatie soldat cu decesul sau vatamarea uneia sau mai multor persoane in mod obligatoriu se constituie un dosar penal. In cadrul acestui dosar drepturile dvs. depind de pozitia procesuala pe care o aveti.

In cazul in care ati suferit vatamari corporale si nu sunteti vinovat de producerea accidentului de circulatie, va puteti constitui parte civila si sa va cuantificati pretentiile la o suma de bani. Este important de stiut ca pentru aceste pretenţii nu se achita taxa de timbru şi nici timbru judiciar.
In cadrul cererii de constituire ca parte civila se pot solicita atat daune materiale cat si daune morale, care se demonstreaza cu inscisuri, martori sau expertize.
In cazul in care accidentul de circulatie se soldeaza cu decesul unei persoane, rudele acestuia sau alte persoane care erau in intretinerea defunctului se pot constitui ca parte civila si pot formula pretentii materiale.

In situatia nefericita in care accidentul de circulatie s-a petrecut din culpa dvs. situatia difera foarte mult de urmarile ce se produc. In acest sens, in functie de zilele de ingrijiri medicale ale persoanelor vatamate, cel care este vinovat de producerea accidentului de circulatie poate răspunde penal pentru faptele sale, ori fapta sa poate sa nu intruneasca elementele constitutive ale infracţiunii de vatamare corporala din culpa.

Potrivit art. 184 Cod Penal „Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 21 Cod Penal, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”.
Cu alte cuvinte pentru a constitui infractiune, fapta savarsita trebuie sa produca vatamari corporale care necesita mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale sau
Tot art. 184 alin.2 Cod Penal prevede că în cazul in care fapta penala a produs o vatamare mai mare de 60 de zile sau s-a soldat cu pierderea unui simt sau a unui organ, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Aspecte procedurale.

Cu toate acestea, in cazul vatamarilor ce necesita pana la 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, care trebuie formulata in termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.
Pentru faptele care au ca si consecinta vatamarea corporala, impacarea partilor este posibila oricand pana la ramanerea definitiva a unei sentinte de condamnare si inlatura consecintele penale ale faptei.

De retinut, ca in mod obligatoriu in cazul unei sentinte de condamnare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, ca urmare a producerii unui accident de circulatie, persoanei vinovate i se anuleaza permisul de conducere, iar obtinerea din nou a dreptului de conducere este conditionat de trecerea unui an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, de urmarea cursurilor unei scoli de soferi şi de promovarea examenului de conducere.

In situatia nefericita in care accidentul produs are ca urmare decesul unei/mai multor persoane, solutia instantei depinde de circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier si de persoana faptuitorului. De cele mai multe ori se pronunta o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare conditionata a executarii, insa analizand imprejurarile in care a survenit evenimentul nefericit exista posibilitatea aplicarii unei pedepse a inchisorii cu executare.

Add a Comment